Wettelijke verplichtingen

Geschreven door:
Dennis Nijstad
Datum:
7/9/20

Wettelijke verplichtingen

Veel van de brandwerende maatregelen die bij nieuwbouw worden uitgevoerd zijn wettelijk verplicht. Voor bepaalde verbouwingen geldt dit eveneens. De experts van De Brandmeesters kunnen je precies vertellen welke wet- en regelgeving van toepassing is op jouw specifieke situatie. 

Vooruitdenken richting de toekomst

In de wet staat dat een gebouw helemaal brandveilig moet zijn én blijven. Je moet dus ook vooruitdenken richting de toekomst. Dat doe je bijvoorbeeld door het gebouw te verdelen in brand- en rookcompartimenten (oftewel compartimentering). Zo ga je de verspreiding van brand en rook tegen. Andere maatregelen die toekomstbestendig zijn, zijn brandwerend schilderwerk en brandwerende doorvoeren. 

Het verschil tussen het Bouwbesluit en Gebruiksbesluit

Het Bouwbesluit ken je vast wel. Hierin staan alle technische voorschriften vermeld, met inbegrip van de norm waaraan je moet voldoen. Maar er zijn ook voorwaarden waaraan je gebouw moet voldoen voordat het in gebruik wordt genomen. Deze staan opgesomd in het Gebruiksbesluit. Er zijn regelmatig controles waarbij wordt getoetst of je hieraan voldoet en of de gebruiksvergunning nog steeds geldig is.

Voorkom beperkingen in het gebruik

Als je gebouw niet aan de eisen voldoet die gesteld worden in de gebruiksvergunning, dan kan het zijn dat jij als eigenaar of gebruiker beperkt wordt in het gebruik ervan. Dit zou een bedreiging van de continuïteit van je bedrijfsvoering kunnen betekenen. Dat wil je toch voorkomen? Zorg in dat geval voor periodiek beheer en onderhoud van de brandwerende elementen. De Brandmeesters helpen je daarbij. Na elke controle bieden we je een rapportage waarin staat hoe je gebouw aan alle wettelijke verplichtingen voldoet.

Samen voldoen we aan de regels

Wil je zeker weten dat je aan alle wet- en regelgeving voldoet en blijft voldoen? Kies dan voor De Brandmeesters, meesters in brandpreventie.

Vrijblijvend adviesgesprek

Heb je vragen of wil je graag meer informatie?
Wij helpen je uit de brand.
Neem vrijblijvend contact met ons op via
085-0475205 of info@debrandmeesters.nl.
Groeten,
De Brandmeesters
brandveilige zorginstelling

De toepassing van brandwerende coating of verf

Breng brandwerende coating van De Brandmeesters aan op de constructie van een gebouw en je verhoogt daarmee de brandveiligheid enorm.
brandveilige zorginstelling

Brandwerend plaatmateriaal: zo werkt het

Brandwerende plaatmaterialen beschermen draagconstructies van hout, beton of staal tegen vuur. De Brandmeesters adviseren je graag over brandwerend plaatmateriaal.
brandveilige zorginstelling

Wettelijke verplichtingen

De experts van De Brandmeesters kunnen je vertellen welke wet- en regelgeving van toepassing is op jouw specifieke situatie. Zo voldoe je aan de regels.